maandag 17 september 2018

Piratencultuur genomineerd als Immaterieel Erfgoed

Piratencultuur genomineerd als Immaterieel Erfgoed
De Nederlandse piratencultuur heeft een plek verworven op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De piratencultuur bestaat zowel uit het draaien en uitzenden als het maken en beluisteren van zogenoemde ‘piratenmuziek’. Dit is vooral Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op ‘gewone’ landelijke zenders, zoals schlagers en polka’s.
Het Kenniscentrum heeft een bericht van het Dagblad van het Noorden maandag bevestigd. De vermelding op de website is te danken aan het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers. Hij stelt in de krant dat de piratencultuur, die vooral in het oosten en noorden van het land welig tiert, volstrekt uniek is voor Nederland. Veel zangers van het levenslied zoals Jannes zijn populair geworden via dit soort zenders.
Voor een vermelding op de website controleert het Kenniscentrum of een voorgedragen onderwerp voldoet aan een aantal objectieve criteria. Zo moet het een traditie zijn die al meerdere generaties leeft. Onderwerpen die op de website belanden, kunnen in een vervolgstadium worden voorgedragen als cultureel erfgoed. Hiervoor moet de indiener eerst een erfgoedzorgplan opstellen.
Bron: (foto) © ANP