vrijdag 16 november 2018

Kabinet steunt plan van aanpak NPO en omroepen

Kabinet steunt plan van aanpak NPO en omroepen
De publieke omroepen en de NPO-organisatie bezuinigen in 2019 niet op de programmering. Zij investeren extra in vernieuwing dankzij de compensatie van 40 miljoen euro uit politiek Den Haag. Om de korting op het jaarbudget die dan nog overblijft op te vangen, bezuinigen NPO en omroepen zelf op organisatiekosten. Ook worden omroepreserves ingezet.
Dit staat in het plan van aanpak dat door omroepen en NPO is opgesteld. Het plan heeft de instemming van minister Slob van OCW, die het vrijdag samen met de Kamerbrief over de mediabegroting naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van NPO: “We zijn blij dat ons plan van aanpak zo goed ontvangen is in de ministerraad.”
Kerntaken
De volledige 40 miljoen compensatie zal volgens het plan terugvloeien naar wettelijke kerntaken van NPO op het gebied van programmering, innovatie en distributie. NPO en omroepen zijn het ook eens over extra investeringen in de journalistieke programmering, in documentaires en in Nederlandse series.
Door een fikse korting van 62 miljoen euro op het jaarbudget moesten vrijwel alle programma’s op tv en radio rekening houden met minder budget, maar door de compensatie kan deze ingreep in ieder geval volgend jaar worden afgewend.
Goed nieuws
Het gezamenlijke plan van aanpak is aangeboden aan minister Slob van OCW en wacht nu op behandeling door de Tweede Kamer begin december. Shula Rijxman: "Dit is vooral goed nieuws voor de programmamakers. Met dit gezamenlijke plan kunnen we doorgaan met het maken van hoogwaardige publieke programma’s voor heel Nederland. En dankzij de toegezegde compensatie uit Den Haag hebben we forse bezuinigingen op de programmering voorlopig kunnen afwenden. Daar zijn we de politici dankbaar voor."
Eensgezind
Omroepen en NPO zijn ook eensgezind als het gaat over een extra impuls voor investeringen in talentontwikkeling, innovatie en in de techniek van het on demand-platform NPO Start. Zij zullen hun omroepreserves volop inzetten en verder op hun organisatiekosten besparen. Shula Rijxman: "We ontzien bij deze bezuiniging de programma’s. De aangekondigde vernieuwing van programmering gaat wel door. Samen met de omroepen en makers zijn we het erover eens dat een deel van onze programmering nog beter moet worden afgestemd op het mediagebruik van deze tijd: vernieuwing is dus nodig."
Eerder maakte NPO al duidelijk dat er op het gebied van onze journalistieke kerntaak niet zal worden bezuinigd volgend jaar. Het geld dat vrijkomt doordat sommige programma’s stoppen of minder afleveringen krijgen, steken NPO en omroepen volgend jaar vooral in nieuwe journalistieke formats, lineair en online. De gesprekken over de concrete invulling hiervan zijn in volle gang, de eerste resultaten hiervan zijn in de loop van 2019 te verwachten.
Bron: (foto) NPO