Floortje Dessing krijgt exclusieve toegang tot de Nederlandse ambassades voor een unieke kijk achter de schermen. In de vierdelige serie ‘Floortje en de Ambassadeurs’ maakt ze kennis met markante ambassadeurs door een week lang met ze mee te draaien. Ze volgt de diplomaten in en rondom de ambassade, op reis in ‘hun’ land en samen met familie in hun residentie. Floortje ontmoet Renée Jones-Bos in Rusland, Susanna Terstal in Iran, Wouter Jurgens in Myanmar en Hans Docter, ambassadeur Bedrijfsleven en Ontwikkelingssamenwerking. Hoe opereren de vertegenwoordigers van ons land op het wereldtoneel? Wat drijft ze en wat moeten ze er op persoonlijk vlak allemaal voor laten? Floortje en de Ambassadeurs is vanaf donderdag 22 november iedere week om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.
Floortje: “Ik kom geregeld op een ambassade om een visum te halen en heb contact met ze wanneer ik risicovolle reis maak, maar verder is dit een wereld die voor mij relatief onbekend is. Toch zie ik in het nieuws steeds vaker berichten over ambassadeurs en diplomaten: dat ze op het matje worden geroepen, zoals in Rusland of zich moeten verantwoorden vanwege aanslagen in het land, zoals in Iran. Daar waar ze voorheen achter gesloten deuren opereerden, lijken ze steeds zichtbaarder te worden. Daarbij was de timing van onze reizen goed: ik was in Iran toen Donald Trump het nucleaire akkoord opzegde en in Rusland tijdens die spionnenaffaire. Het is fascinerend om van dichtbij mee te maken wat er dan op een ambassadeur afkomt.”
In het programma draait Floortje mee in het persoonlijke leven én het diplomatieke werk van de ambassadeurs. Ze bespreekt gevoelige dossiers, zoals de MH17-ramp, de vervolging van Rohingya's in Myanmar en de handelsbelangen van Nederland in Iran. Wat vragen zulke gecompliceerde dossiers van ze? Hoe gaan ze als ambassadeur om met de gevoeligheden van hun handelen in vreemde culturen? Maar ook: hoe moeilijk is het om zo ver weg te wonen van vrienden en familie? En wat betekent het om iedere paar jaar een nieuw leven op te moeten bouwen in wéér een ander land?
Bron: (foto) BNNVARA