zondag 28 oktober 2018

Tim Hofman maakt #BOOS-documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’

Tim Hofman maakt #BOOS-documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’
Tim Hofman komt met de #BOOS-documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’. Hierin volgt hij vijf van de ongeveer vierhonderd kinderen van vluchtelingen die in Nederland in aanmerking komen voor een kinderpardon. De kinderen zijn hier geboren of wonen hier langer dan vijf jaar, maar van de overheid moeten ze terug naar hun ‘eigen land’. Dat zijn landen die ze niet kennen, omdat ze daar vaak niet zijn geboren en zelfs nog nooit geweest zijn. In de documentaire laat Tim zien wat het met de kinderen doet en gaat hij langs bij politici om ze te vragen waarom ze hier niet kunnen blijven. ‘Terug Naar Je Eige Land’ is vanaf 1 november om 16.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS en wordt op 8 november om 22.25 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 3. Op eige-land.nl zijn kaarten te koop voor de première in Eye Amsterdam en is de trailer van de documentaire te zien.
Tim: “Deze kinderen wonen hier al jaren, in veel gevallen hun hele leven. Ze spreken de taal, hebben hier hun vriendjes en voelen zich Nederlands. Soms hebben de ouders fouten gemaakt, soms heeft de overheid gefaald. Je kunt daar alles van vinden, maar die kinderen kunnen we dat niet aanrekenen: zij mogen niet de dupe zijn.”
In ‘Terug Naar Je Eige Land’ volgt Tim de bijna-negenjarige Nemr. Hij is in Nederland geboren en al acht keer verhuisd naar een nieuw asielzoekerscentrum. Hij weet dat hij ieder moment uitgezet kan worden naar Irak, een land waar hij nog nooit is geweest. Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) zijn alle drie geboren in Nederland. Hun ouders woonden al 17 jaar in Nederland, tot ze begin juli dit jaar werden uitgezet naar Kiev, Oekraïne. Het #BOOS-team bezoekt ze in Kiev en ontdekt dat de kinderen zich er helemaal niet thuis voelen. Ook maakt Tim kennis met de 16-jarige Kingsley. Hij is geboren in Italië, kreeg toen kanker aan zijn oog en is daarvoor behandeld in Nederland. Hij woont hier nu al 9 jaar. Zijn moeder komt oorspronkelijk uit Nigeria, maar hij is daar nog nooit geweest. De IND wil hem en zijn moeder naar Nigeria sturen, waar zijn medische behandeling niet mogelijk is. Tim duikt in al hun levens en het niet-werkende kinderpardon. Daarbij confronteert hij de beleidsmakers op zo'n manier dat hij op het matje moet komen bij de directie van de Tweede Kamer.
Bron: (foto) BNNVARA