De Nederlandse Publieke Omroep vernieuwt flink. Het seizoen 2018/2019 zit boordevol hoogstaand drama, verdiepende journalistiek, meeslepende documentaires en toegankelijke kunst & cultuur. Naast vertrouwde successen telt de programmering meer dan 100 nieuwe en vernieuwde titels op alle platforms: zenders, online, NPO Start en NPO Start Plus.
Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur van NPO: “We bereiken met de publieke omroep 85% van Nederland. De NPO is marktleider op alle fronten. Het tekent ons bestaansrecht, omdat we hiermee bewijzen dat we Nederland goed weten te bereiken. Nu achterover leunen? Mooi niet. We blijven vernieuwen, samen met de programmamakers, omroepen en producenten. En om ook die overige 15% van Nederland beter te bereiken, komen we later dit seizoen met een pitch voor iedereen met een goed programma-idee.”
Frans Klein, directeur video NPO: “Vernieuwen betekent durven kiezen. Dat moet, om al onze programma’s relevant en echt van nú te houden. Stilstand is in deze tijden, waarin de internationale mediawereld duizelt van de ontwikkelingen, driedubbele achteruitgang. We schudden bij onze programmering stevig aan de boom. We gaan moedig voorwaarts. Omdat we geloven dat een sterke publieke omroep onmisbaar is voor een gezond Nederland, voor een vitale democratie.”
Dit seizoen is de programmering nog beter afgestemd op het mediagebruik van deze tijd en richt zich meer op interactie met het publiek. De publieke omroep investeert extra in de techniek en inhoud van de on demand-platforms NPO Start en NPO Start Plus. De nadruk komt hier nog meer te liggen op verhalende documentaires en kwalitatief hoogstaande dramaseries.Bij het journalistieke aanbod vindt een grote vernieuwingsslag plaats.
Frans Klein: ”We verdiepen waar het kan en versterken ons aanbod van onderzoeksjournalistiek. Online komt er meer ruimte om journalistiek te bedrijven op een nieuwe manier: korter, visueel aantrekkelijk, zonder in te leveren op inhoud.”Dreigende nieuwe bezuinigingen uit politiek Den Haag kunnen echter niet zonder kwaliteitsverlies worden doorgevoerd. Als de aangekondigde budgetkorting in volle omvang doorgaat, zal dit onder meer zichtbaar zijn in de programmering overdag en in de zomer. Ook komen er dan meer herhalingen en aangekochte buitenlandse producties. De NPO streeft ondanks de dreigende bezuiniging naar een evenwichtige programmering voor verschillende doelgroepen en ontziet daarbij de genres kinderprogrammering, drama, documentaires en journalistiek.
Een aantal hoogtepunten uit de NPO-programmering, seizoen 2018/2019:
In How to be Gay (KRO-NCRV, vanaf 23 november, NPO 1, 21.05 uur) onderzoekt Margriet van der Linden hoe het staat met de acceptatie van homoseksualiteit over de hele wereld. Ze heeft bijzondere, ontroerende en confronterende ontmoetingen met mensen die vertellen over de dagelijkse worsteling met hun geaardheid.
Voor het nieuwe EO-programma Een Klas Vol Ouders (vanaf 3 september, NPO 1, 22.10 uur) nemen zestien volwassenen deel aan de lessen van de laatste twee maanden van groep 8. De lange schooldagen, de vele toetsen en de hoge verwachtingen leiden meer dan eens tot de vraag: ‘Verlangen we niet teveel van onze kinderen?’
Hoe bevalt Nederland? (AVROTROS, vanaf woensdag 5 september, NPO 1, 20.30 uur). In 1983 presenteerde Ria Bremer in een speciale uitzending van Vinger aan de Pols de resultaten van een uniek onderzoek. Duizenden vrouwen deelden hierin hun ervaringen met hun zwangerschap en bevalling. Nu maakt Bremer de balans op met een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel.
Vrouw op Mars (BNNVARA, vanaf 11 oktober, NPO 2, 20.25 uur). Kickboksen in de sportschool, na je werk je kinderen ophalen van de opvang, studeren en je stem uitbrengen. Allemaal hele normale dingen in het leven van Fidan Ekiz. Maar nog niet heel lang geleden werd er een strijd gevoerd om deze ‘normale dingen’ te mogen doen. In de 6-delige serieVrouw op Mars blikt Ekiz terug op honderd jaar vrouwenemancipatie in Nederland.
De kijk van Koolhoven (VPRO, vanaf 5 oktober, NPO 3, 21.15 uur) is een zesdelige reeks filmcolleges verzorgd door regisseur Martin Koolhoven. Aan de hand van zelfgekozen fragmenten maakt Koolhoven de kijker deelgenoot van zijn liefde voor cinema. De colleges zijn onderverdeeld in verschillende genres en thema’s: Spaghetti Western, Film Noir, Eurohorror, de Post-apocalyptische film, Water/Boten en Erotica.
De Kolpingbuurt (KRO-NCRV, vanaf 2019 op NPO 1). De Nijmeegse Kolpingbuurt was jarenlang een verzamelplaats van onaangepasten. Is het mogelijk om zo’n verslonsde en gestigmatiseerde buurt om te vormen tot een woongebied met perspectief? Tegen de achtergrond van die enorme transformatie schetsen Fons de Poel, Hester van Dijk en cameraman Leo Baatsen het leven van de inwoners van het woongebied.
Nieuwsuur (NTR-NOS, dagelijks, NPO 2, 22.00 uur) heeft met Jeroen Wollaars een nieuwe anchor naast Mariëlle Tweebeeke. Deze zomer is ook Saïda Maggé als invalspresentator begonnen, naast Eelco Bosch van Rosenthal. Ook wat vorm en inhoud betreft trekt het programma de modernisering door. Het nieuwsdeel van het NOS Nieuws wordt nog beter geïntegreerd en spraakmakende onderzoeksjournalistiek blijft een prominente plek houden. Het online succes wordt verder uitgebouwd met short form: korte, prikkelende video-items die nieuwe doelgroepen bereiken.
In Hufterproef (WNL, vanaf dinsdag 25 september, NPO 3, 20.25 uur) maaktJill Bleiksloot (24) haar debuut als presentator. De Rotterdamse is bij de vroege vogels al bekend als een van de vrolijke gezichten van WNL: voor Goedemorgen Nederland staat ze wekelijks als verslaggever live op locatie. In Hufterproef test ze hoe willekeurige voorbijgangers reageren op ‘hufter-situaties’.
De Hofbar (PowNed, vanaf 7 september, NPO 2, 22.45 uur). In dit wekelijkse politieke programma geeft Rutger Castricum ruimte voor emoties vanuit de samenleving over wat er in politiek Den Haag gebeurt. Burgers mogen de vinger op de zere plek leggen en politici kunnen zorgen wegnemen en vertrouwen winnen.
In Lief dagboek (NTR, vanaf 28 oktober, NPO 1, 21.20 uur) lezen mensen voor uit de dagboeken die ze in hun puberteit schreven. Voor het eerst, voor een volle zaal publiek. Spannende, onthullende en gênante verhalen. Allemaal heel herkenbaar en toch verrassend. Presentatie Marc-Marie Huijbregts.
In de nieuwe vijfdelige serie Sahara (VPRO, vanaf 25 november, NPO 2, 20.15 uur) doorkruist Bram Vermeulen de Sahara van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis?
Door andere ogen (Omroep MAX, vanaf 10 september, NPO 2, 20.25 uur) is een actueel biografieënprogramma waarin de levens en carrières van spraakmakende hoofdpersonen uit de werelden van sport, amusement, cultuur, politiek en het maatschappelijk middenveld worden belicht. Intimi, deskundigen en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en leveren sterke anekdotes over de persoon in kwestie.
In De Kruisvaarder en de Sultan (EO, vanaf 31 augustus, NPO 2, 21.05 uur) reconstrueert Kefah Allush 800 jaar na dato wat er gebeurde tijdens de Vijfde Kruistocht.
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. In het kader daarvan komt de NTR met de geschiedenisserie 80 jaar oorlog (vanaf 28 september, NPO 2, 21.05 uur), met Hans Goedkoop, in de traditie van o.m. De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw. Tegelijkertijd is op NPO Zapp de serie Welkom in de 80-jarige oorlog te zien, met komische sketches over de 80-jarige oorlog (vanaf 30 september, 18.00 uur, beide zeven delen).
In de vierdelige serie Brard & Jekel: VetGelukkig?! (vanaf 30 oktober, NPO 3, 20.25 uur) presenteert de NTR een gloednieuw tv-duo: Patty Brard en Diederik Jekel. Ze weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht en nu onderzoeken zij vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.
Stine boekt sterren (Human, vanaf zaterdag 8 september, NPO 2, 18.05 uur) draait om de vraag ‘een dagje aan het strand, welk boek neem je mee?’ Filosoof en boekenwurm Stine Jensen heeft daar wel ideeën over en maakt een keuze voor haar 'sterren' Fidan Ekiz, Claudia de Breij, Abdelkader Benali, Emilio Guzman, Hans Klok en Tim Hofman, gevolgd door een gedachtewisseling met uitzicht op zee.
Speciaal voor de jonge kijkers:
Schilder en verhalenverteller Jasper Krabbé maakt een kunstprogramma voor NPO Zapp. Wekelijks duikt hij in De Blauwe Hond (AVROTROS, vanaf 18 november, NPO Zapp, 18.40 uur) met een bevriende kunstenaar in een bijzonder onderwerp. Wat is de rol van honden in de kunst? Of van licht? Of naakt? En zijn zelfportretten de selfies van de Gouden Eeuw?
In de Week Tegen Pesten (15 tot en met 22 september) lanceert de KRO-NCRV in co-productie met NL Film op NPO Zapp de nieuwe transmediale dramaserie Kappen nou! (KRO-NCRV, vanaf 17 september, NPO Zapp, 17.00 uur). De serie volgt Jesse in zijn eerste week op een nieuwe school. Gelukkig maakt hij al snel nieuwe vrienden, maar hij komt voor een dilemma te staan als blijkt dat zij het buitenbeentje van de klas, Jeremy, pesten. Op Instagram is Jesse gedurende de hele dag te volgen en confronteert hij zijn volgers met zijn dilemma’s. Welke keuzes zouden zij maken?
In het nieuwe tv-seizoen is uiteraard ook weer volop drama te zien bij de publieke omroep:
Ik weet wie je bent (KRO-NCRV, vanaf 26 augustus, NPO 3, 21.10 uur). Deze 16-delige psychologische thrillerserie gaat over de succesvolle strafrechtadvocaat Daniel Elias (Daan Schuurmans), die zich na een ongeluk niet meer kan herinneren wie hij is. Met verder o.a. Ariane Schluter, Sophie van Winden en Gaite Jansen.
In Klem 2 (BNNVARA, vanaf 13 september, NPO 1, 20.30 uur) kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond, directeur MKB van de Belastingdienst (Barry Atsma). Hij is meer verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner (Jacob Derwig) dan hij ooit voor mogelijk had gehouden.
LOÏS (AVROTROS, vanaf 28 november, NPO 1, 20.30 uur) is een spannende driedelige thrillerserie gebaseerd op de boekenreeks van Simone van de Vlugt. De gelijknamige hoofdpersoon, Loïs Elzinga, werkt als rechercheur bij de Alkmaarse politie en krijgt elke week met een nieuwe, complexe zaak te maken.
Oogappels (BNNVARA, vanaf 29 november, NPO 1, 20.30 uur) gaat over sociale media, prestatiedruk, drugs, merkkleding, seks: de maatschappelijke druk op ouders om de opvoeding van hun pubers méér dan goed te doen, is voor heel veel mensen herkenbaar.
MORTEN (AVROTROS, 2019, NPO 3) is een politieke thriller over verraad, macht en verleiding en vertelt het verhaal van Morten Mathijsen (gespeeld door Peter Paul Muller), een politicus met ambitie, vele talenten en een verleden dat zijn reputatie kan schaden.
Deze programma’s vinden uiteraard ook hun thuis bij NPO Start en NPO Start Plus:
NPO Start is en blijft de plek waar de kijker onze programma's live en on demand kan bekijken. Dat geldt niet alleen voor documentaires en series, ook voor De Wereld Draait Door(BNNVARA), Boer zoekt Vrouw (KRO-NCRV), Heel Holland Bakt (Omroep MAX) en live-voetbal (NOS), zoals volgend jaar alle EK-kwalificatiewedstrijden.
Op NPO Start Plus maken we de wereld van de kijker nog groter en breiden we het aanbod verder uit. Ook zijn hier complete eerdere seizoenen te bekijken, voor een klein bedrag per maand. Van enkele programma's is dit seizoen direct na uitzending alvast de volgende aflevering vooruit te kijken, bijvoorbeeld van de nieuwe docu-reeks Tokidoki (VPRO) van Paulien Cornelisse en de dramareeks Klem 2 (BNNVARA).
Voor een compleet overzicht van alle nieuwe programma’s in het tv-seizoen 2018-2019, zie npo.nl/tvseizoen1819
Bron: (foto) NPO