zaterdag 25 augustus 2018

Janine Abbring ontvangt Eric Wiebes in VPRO Zomergasten

Janine Abbring ontvangt Eric Wiebes in VPRO Zomergasten
Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes is op zondag 26 augustus te gast in het 31e seizoen van VPRO Zomergasten. In zijn ideale televisieavond fragmenten uit de Nederlandse dramaserie Oud Geld, het Britse programma Grand Designs en uit het programma Van Gewest tot Gewest dat in 1991 terugblikte op een aardbeving in 1986 in Drenthe die verband zou houden met de gaswinning in de provincie Groningen. Verder een reportage van BBC Newsnight over de opmerkelijke keuzes van beroepspoliticus Boris Johnson in aanloop naar het Brexit-referendum.
De keuzefilm van Eric Wiebes is De Noordelingen van Alex van Warmerdam. De film uit 1992, met acteurs Jack Wouterse, Annet Malherbe en Alex van Warmerdam zelf, schetst een beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas. De titelhelden zijn de bewoners van een kale straat die leidt naar niets. Thomas is geobsedeerd door Belgisch Congo en fantaseert dat hij een van de potentiële nieuwe leiders van dat land is, de slager (Thomas' vader) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw en de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest. De film kreeg een Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).
Eric Wiebes (Delft, 1963) is minister van Economische Zaken en Klimaat in het derde kabinet-Rutte. Daarmee staat hij voor het uitvoeren van nieuwe lastige opgaven, zoals de energietransitie en de afbouw van de gaswinning in Groningen. In maart van dit jaar kondigde Wiebes aan dat de gaskraan uiterlijk in 2030 dichtgaat, maar daarmee lijkt het vertrouwen van de Groningers nog lang niet hersteld te zijn.
Over VPRO Zomergasten zegt Wiebes: 'Ik doe nooit mee aan die de-mens-achter-de-politicus-programma’s. Waarom nu wel? Omdat ik vroeger altijd naar Zomergasten keek, denk ik. Mijn avond gaat over vooruitgang. Omdat mijn hele leven gericht is op vooruitgang.'
Wiebes groeit op in Muiderberg als zoon van een kernfysicus die overlijdt als hij negen jaar oud is. Wiebes studeert werktuigbouwkunde aan de TU Delft en haalt later een MBA Bedrijfskunde aan het prestigieuze INSEAD-instituut in het Franse Fontainebleau. Wiebes begint zijn carrière bij Shell, wordt consultant bij McKinsey en uiteindelijk vennoot bij OC&C Consultants.
De consultant Wiebes, VVD-lid sinds de vroege jaren ‘80, valt op bij het Ministerie van Economische Zaken, waar hij vanaf 2004 topambtenaar wordt. De overstap naar de politiek maakt Wiebes in 2010, als hij wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur en ICT wordt in Amsterdam. Hij krijgt een aantal lastige dossiers op zijn bord: het taxivervoer, de parkeerproblematiek en de Noord/Zuidlijn. 'Mijn portefeuille is een bijna roekeloze opeenstapeling van problemen,' zei Wiebes als pas aangetreden wethouder.
Wiebes maakt indruk in Amsterdam als onvermoeibare probleemoplosser en onconventionele denker. Zijn ambtenaren moeten wennen aan zijn tempo en het feit dat hij altijd alles zelf narekent. Vakanties zijn verkapte werkbezoeken: in Minneapolis bestudeert hij in zijn vrije tijd het fietsnetwerk van de stad. 'Ontspanning is voor mij stoeien met thema's: ruimtelijke ordening, woningbouw, infrastructuur en, mijn favoriet: de kredietcrisis.'
In 2014 volgt Wiebes Frans Weekers op als staatssecretaris van Financiën. Hij krijgt de problemen met de hervorming van de Belastingdienst op zijn bord. Die problemen blijken hardnekkiger dan Wiebes heeft ingeschat. Als hij na drieënhalf
jaar afzwaait als verantwoordelijk staatssecretaris doet hij dat naar eigen zeggen met een 'diepgevoelde frustratie'.
Als minister van Economische Zaken en Klimaat in het derde kabinet-Rutte gaat Wiebes daadkrachtig van start. Hij kondigt in maart 2018 aan dat de gaskraan in Groningen uiterlijk in 2030 helemaal dicht moet. En als het aan hem ligt, kan het nog sneller.
​Dit najaar​ staat Wiebes voor de taak om de gevolgen van de eerste Nederlandse klimaatwet en het klimaatakkoord ​uit te leggen aan burgers en bedrijven. ​Deze wet moet ervoor moet zorgen dat Nederland in 2050 vijfennegentig procent minder CO² uitstoot ten opzichte van 1990.
Over VPRO Zomergasten
De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview in Zomergasten met Eberhard van der Laan.
Bron: VPRO
Foto: © Lenny Oosterwijk