maandag 21 mei 2018

Radiopiraten zijn niet te verslaan

Radiopiraten zijn niet te verslaan
Er moest een professionele klimmer aan te pas komen. Afgelopen woensdag werd een antenne uit een hoogspanningsmast in de Biesbosch verwijderd door het Agentschap Telecom. De antenne was opgehangen door een echte radiopiraat. En die laat het er niet bij zitten, vertelde hij tegen RTV Dordrecht
René van den Abeelen (60 jaar) kent als geen ander de geschiedenis van de radiopiraterij. In zijn jeugd droomde hij al van een radiostation in de woestijn van Arizona. Uiteindelijk was hij één van de oprichter van Hofstad Radio, de Haagse piratenzender die constant op de hielen werd gezeten door het Agentschap Telecom. "Op een bepaald moment werden we drie keer per week gepakt."

Veronica en Noordzee
Later werkte Van den Abeelen voor Radio Noordzee. "Strikt genomen zijn Radio Veronica en Radio Noordzee nooit piraten geweest. De zenders gingen de zee op om Nederlandse wetgeving te ontlopen. Zodra commerciële radio werd toegestaan, kozen deze zenders voor de legaliteit." Volgens Van den Abeelen is juist de krampachtige Nederlandse wetgeving de motor geweest voor de radiopiraterij. "Het had te maken met monopolievorming door Hilversum. Daar heerste toch een bepaalde arrogantie."
Etherradio
Ondanks het feit dat het technisch eenvoudig om een online radiostation te bouwen, snapt René van den Abeelen goed waarom er nog steeds etherpiraten actief zijn. "Het is de romantiek van het kat-en-muisspel met het Agentschap Telecom. Met een bouwpakketje met een paar tientjes kun je al een eind komen. Zo'n antenne in een hoogspanningskabel is natuurlijk tekenend voor het fanatisme. Die zender moet en zal er zijn. Daarnaast is de ether nog steeds meestal noodzakelijk om de radioluisteraars in de auto te bereiken."
Bron: (video) Radio EenVandaag - NPO Radio 1
Door: Roeland Müller