donderdag 10 mei 2018

Nieuwe podcastserie Nooit meer slapen: Podiumbeesten

Nieuwe podcastserie Nooit meer slapen: Podiumbeesten
Voor acteurs, cabaretiers en muzikanten is het dagelijkse kost: op een podium staan voor een zaal vol publiek, recensenten én verwachtingen. Maar eigenlijk is het een raar beroep, zo midden in de spotlights staan. Bekeken en beoordeeld worden. Wat doet dat met je? In de nieuwe Nooit meer slapen-podcastserie Podiumbeesten een kijkje in het hoofd van deze mensen.
Deel 1: Voor de voorstelling - podiumvrees
Een totale black out of trillend van angst een monoloog opvoeren. Veel acteurs hebben last van podiumangst, maar praten hier moeilijk over. In deze aflevering doen drie acteurs en een psychiater toch een boekje open over de angst om te falen, zichzelf teleur te stellen, en de drang om toch iedere keer weer dat podium op te gaan. Met actrice Anniek Pheifer, psychiater Esther van Fenema, regisseur Gerardjan Rijnders en actrice Carine Crutzen.
Deel 2: Tijdens de voorstelling - het podiumpersonage
Een cabaretier of theatermaker die alleen op het podium zijn verhaal vertelt – kwetsbaarder wordt het bijna niet. Hoewel, het hoeft natuurlijk niet één op één jouw verhaal te zijn. Maar ziet het publiek dat ook? Hoe persoonlijk moet je worden om mensen te kunnen raken? Een gesprek met cabaretiers Katinka Polderman en Johan Goossens en regisseur Jessica Borst.
Deel 3: Als de show voorbij is - roem
En dan heb je als muzikant die bekendheid waar je, pingelend op een zolderkamer, vroeger stiekem van droomde. Hordes fans die je fantastisch vinden, reizen over de hele wereld. Wat gebeurt er in het hoofd van een muzikant die beroemd wordt? En wat als die roem weer ophoudt? Hierover vertellen Joshua Nolet, frontman van Chef’Special, Dennis van Leeuwen, oud-gitarist van Kane en de mannen van St. Tropez, die hun vorige band Go Back To The Zoo van de ene op de andere dag de nek omdraaiden.
Over de makers
Podiumbeesten is gemaakt door Inge ter Schure met behulp van research door Karen Al.
Vanaf vrijdag 18 mei online op vpro.nl/podiumbeesten en in al je favoriete podcast apps.
Bron: VPRO
illustratie: Sanne de Wild (The Phoney Club)