donderdag 26 april 2018

VPRO 3voor12 viert 20-jarig bestaan

VPRO 3voor12 viert 20-jarig bestaan
VPRO’s muziekplatform 3voor12 bestaat twintig jaar. In de afgelopen jaren wist het platform uit te groeien van underdog tot een belangrijk en invloedrijk muziekplatform in Nederland. VPRO 3voor12 ontdekt en ondersteunt vernieuwende muziek. Het platform viert dit jubileum met een speciale programmering, met onder andere Blaudzun, Lucky Fonz III, Kyteman en Brainpower.
De VPRO 3voor12 top 100
1, 2 en 3 mei om 21.00 – 00.00 uur op NPO 3FM
De jubileummaand wordt afgetrapt met de top 100 van de beste nummers uit de afgelopen twintig jaar VPRO 3voor12, samengesteld door de luisteraars. Stemmen kan nog t/m donderdag 26 april via de site. In aanloop naar de uitzending vertellen artiesten zoals Brainpower en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) over hun favoriete tracks.
Toekomst van de muziekindustrie
de hele maand mei – vpro.nl/3voor12
Mensen uit de muziekindustrie, zoals Blaudzun, Lucky Fonz III, Naaz en Eva Koreman worden geïnterviewd over hun visie op de toekomst van de alternatieve popmuziek in Nederland. Bestaat muziekjournalistiek nog over twintig jaar?
Top 50 meest invloedrijke Nederlandse artiesten
17 mei - vpro.nl/3voor12
VPRO 3voor12 publiceert een lijst met de 50 meest invloedrijke Nederlandse muzikanten van de afgelopen twintig jaar. Welke Nederlandse producers, bands of artiesten hebben een plek verdiend in de Nederlandse muziekcanon?
Podcast interviews Song van het Jaar
vpro.nl/3voor12
Redacteur van het eerste uur Sander Kerkhof interviewt Nederlandse artiesten, waaronder Kyteman, over hun nummer dat de afgelopen twintig jaar als hoogste eindigde in de VPRO 3voor12 Song van het Jaar verkiezing. Hoe kwam het nummer tot stand? En waarom werd het een succes?
Podcast de Machine
15 mei - vpro.nl/3voor12
Een speciale editie van de VPRO 3voor12 podcast, waarin eindredacteur Niels Aalberts en redacteur Atze de Vrieze in gesprek gaan met een bijzondere gast uit de muziekindustrie.
Over VPRO 3voor12
3voor12, het crossmediale muziekplatform van de VPRO, ontstond op 15 mei 1998 als tegenreactie op het toenmalige beleid van Radio 3. De horizontale programmering duwde de VPRO in een bijrol. Uit protest trok de omroep naar het toen nog kersverse internet, om daar onder de waarschuwende titel ‘3voor12’ een 24/7 platform te bieden voor nieuwe en vernieuwende muziek.
Twintig jaar later is VPRO 3voor12 uitgegroeid tot een belangrijk crossmediaal muziekplatform in Nederland, met succesvolle eigen evenementen zoals de 3voor12 Award en de Song van het Jaar. VPRO 3voor12 maakt radio en tv, is een online muziekmagazine, neemt bijzondere sessies op en doet verslag van alle belangrijke muziekfestivals: van Pinkpop tot Lowlands, van WOO HAH! tot LeGuessWho en van Amsterdam Dance Event tot Best Kept Secret.

Bron: (foto) VPRO