zaterdag 14 april 2018

MAX documentaire: Zwarte Zwanen - Dokken en Zwijgen

MAX documentaire: Zwarte Zwanen - Dokken en Zwijgen
Op maandag 7 mei om 21.00 uur op NPO 2 zendt MAX een gloednieuw deel uit van Zwarte Zwanen. In deel zeven van de spraakmakende serie over de Nederlandse pensioenfondsen: de groeiende onvrede over de pensioenpraktijk. Dagelijks storten werknemers 80 miljoen in de Nederlandse pensioenspaarpot. Daar zit inmiddels 1350 miljard euro in. Maar de premies stijgen en de uitkeringen blijven gelijk of dalen. Bovendien gaan de pensioenfondsen er vanuit dat 68 de nieuwe pensioenleeftijd is. Een op de drie Nederlanders geeft zijn of haar pensioenfonds een onvoldoende. Vooral de hoge bonussen in de pensioensector stuiten op afkeer. Het vertrouwen in de fondsen is nog lager dan in banken en verzekeraars.
Journalist Cees Grimbergen laat in Zwarte Zwanen 7 drie gewone burgers aan het woord. Onder andere over hoe de pensioenindustrie zich andermans geld toe-eigende. Willem Schulpen is directeur van een goedlopend meubelbedrijf. Voor zijn medewerkers betaalt hij jaarlijks zo’n twintigduizend euro aan pensioenpremies. Hij ontdekt dat Pensioenfonds Meubel fouten maakt en trekt aan de bel. Dat wordt niet op prijs gesteld. Vervolgens onderzoekt hij de jaarverslagen van het fonds.
Weduwe Riet Zaal bestrijdt al jaren de hoogte van haar pensioenuitkering, 87 euro netto. In de vorige aflevering van Zwarte Zwanen was te zien dat Pensioenfonds Metaal en Techniek voor 35.000 euro Zuidas-advocaat mr. Maatman op haar af stuurde. Maar mevrouw Zaal geeft haar strijd niet op en krijgt uiteindelijk genoegdoening. Pensioenfonds PMT legt haar vervolgens op straffe van 5000 euro boete een zwijgplicht op.
Frans van Bussel werkte lang als facilitair manager in Brabantse verpleeghuizen. Hij komt erachter dat uit pensioenpremies bij pensioenfonds PFZW en bij pensioenuitvoerder PGGM hoge salarissen worden betaald. Hij wil weten hoe dat kan, maar stuit op onwil en censuur. Ook ziet hij hoe in de top van zijn fonds lucratieve bijbanen vanzelfsprekend zijn. Hoe reageert toezichthouder De Nederlandsche Bank op zijn waarschuwende geluid?
Deze aflevering van Zwarte Zwanen gaat vooraf aan het Nationaal Pensioendebat dat MAX maandagavond 14 mei uitzendt op NPO 2. In dat live-debat presenteert Omroep MAX het MAX-pensioenplan. Daarin bepleit MAX een eerlijker en simpeler pensioensysteem.
Zwarte Zwanen 7
Maandag 7 mei
Om 21.00 uur op NPO 2
Bron: Omroep MAX
Foto: © MAX/ Mike Roelofs