zaterdag 17 maart 2018

Keuzestress van millennials in VPRO Dorst documentaire Goin’ Rectal

Keuzestress van millennials in VPRO Dorst documentaire Goin’ Rectal
Vijf jongensdromen. Eén band. VPRO Dorst presenteert de documentaire Goin’ Rectal over de glamrock band Rectum Raiders die ondanks bloed, zweet en tranen maar niet weet door te breken. Maker Dennis Alink volgt Jaco, Daniël, Niek, Jeroen en Guus in hun zoektocht naar succes en erkenning en geeft inkijk in de onderlinge strijd met hun identiteit en elkaars verwachtingen. De worstelingen en teleurstellingen van de bandleden tonen een parallel met die van veel millennials.
Goin’ Rectal is een realistische documentaire over een band en diens komkommer-vretende, homo-erotische en extravagante post-puberale bandleden. In dit absurde schouwspel reflecteert verteller Henry van Loon (De Luizenmoeder) op de keuzes en de ontwikkelingen van de almaar worstelende band.
Alle bandleden hebben een fulltime baan en één van de bandleden heeft zelfs een PhD-traject aan Cambridge laten schieten om zich vol te storten op de band. Waarom zijn ze dan nog niet doorgebroken? Is de naam Rectum Raiders niet te uitgesproken? En is hun act niet te extravagant? Zijn ze bereid te commercialiseren om zodoende een groter publiek te bereiken? Of bezwijken ze onder de stress en prestatiedruk?
Over de Rectum Raiders
Jaco, Daniël, Niek, Jeroen en Guus zijn vanaf hun veertiende bevriend en richten in 2008 hun droomband op: Rectum Raiders. Wat begint als een studentikoze feestband groeit in de loop van de tijd uit tot een volwaardige glamrock band. Met uitbundige liveshows onderscheiden ze zich van de gemiddelde hardrock of heavy metal band. De Rectum Raiders hebben door hun manier van optreden aan aandacht geen gebrek. Ze traden in leer en leggings op bij De Wereld Draait Door en hebben inmiddels een fanatieke achterban opgebouwd. Maar ondanks optredens op festivals als Zwarte Cross, TT Assen, Popronde en Paaspop blijft de grote doorbraak tot nu toe echter uit.
Over de makers
Dennis Alink (1989) studeerde in 2013 af van de Filmacademie in Amsterdam. Sindsdien is hij regelmatig te zien als gast in o.a. RTL Late Night & Koffietijd om over films te praten. In zijn carrière heeft hij met zijn films twee keer op het IDFA gestaan: in 2014 met de documentaire Sluizer Speaks en in 2016 met zijn documentaire Unknown Brood. Alink programmeert daarnaast maandelijks films voor Q-Factory.
Thomas van der Gronde (1990) studeerde in 2013 af van de Filmacademie. Hij werkte eerder met Dennis Alink en draaide de documentaires Sluizer Speaks en Unknown Brood. Zijn eindexamenfilm Sacred Defense werd genomineerd voor de studentenoscars.
Over VPRO Dorst
VPRO Dorst is de plek binnen de VPRO waar getalenteerde jonge makers online programma’s en documentaires, podcasts, webseries, animaties en alles daar tussenin ontwikkelen. Dorst biedt hen de ruimte om te experimenteren met ondersteuning van VPRO-makers. Dorst werkt samen met deze nieuwe makers aan de VPRO van de toekomst.
Goin' Rectal
Zondag 8 april 23.30 uur op NPO 3
Maandag 9 april via 
vpro.nl/goinrectal
Bron: VPRO
Foto: Tijs van Leur