Yvette van Boven presenteert vanaf 26 februari het vijfde en tevens laatste seizoen van Koken met Van Boven. Met op het menu culinaire en nostalgische gerechten, waarvoor zij alles gebruikt, van kop tot staart, van onkruid tot afval. Want opgeruimd staat netjes en smaakt lekker.
In dit laatste seizoen brengt Yvette heel Nederland graag aan de man en bereidt een eerlijke ‘coq au vin’. Onder het motto ‘if you can’t beat them, eat them’ serveert zij hardnekkig onkruid. Dat is namelijk heel smakelijk, supergezond, onbespoten en -niet onbelangrijk- gratis verkrijgbaar. Ze doorgrondt de scheepspraatjes over de kapucijner in de ‘Captains Dinner’, laat zich inspireren door de Syrische keuken met tuinbonen uit haar eigen moestuin en trapt de eerste afleveringen af met een roadtrip via de befaamde ‘routiers’ restaurants naar Frankrijk.
Aflevering 1: Routiers (26 februari)
Yvette gaat op reis naar Frankrijk en laat zich onderweg de ouderwetse gezelligheid smaken bij ’routiers’, de van oorsprong voor vrachtwagenchauffeurs bedoelde restaurants met persoonlijke service en echt servies.
In de bedrijfskeuken van een routier maakt Yvette de favoriete chauffeurslunch klaar en achterhaalt het geheim van een frietje stoofvlees.
Yvette gaat op reis naar Frankrijk en laat zich onderweg de ouderwetse gezelligheid smaken bij ’routiers’, de van oorsprong voor vrachtwagenchauffeurs bedoelde restaurants met persoonlijke service en echt servies.
In de bedrijfskeuken van een routier maakt Yvette de favoriete chauffeurslunch klaar en achterhaalt het geheim van een frietje stoofvlees.
nb: op 5 maart geen uitzending
Aflevering 2: Chef du Frikandel (12 maart)
In Frankrijk ontmoet Yvette chef-kok en kookboekenschrijver Stéphane Reynaud. Samen gaan ze aan de slag met restvlees, oftewel de incourante delen van het dier. Fransen eten namelijk niet alleen de hamlappen, karbonades en biefstukken maar zijn ook dol op de lever, hersenen en pens.
Beiden bereiden een populair nationaal gerecht. Stéphane een traditionele ‘terrine de campagne’ of boerenpaté en Yvette een heuse frikandel speciaal.
In Frankrijk ontmoet Yvette chef-kok en kookboekenschrijver Stéphane Reynaud. Samen gaan ze aan de slag met restvlees, oftewel de incourante delen van het dier. Fransen eten namelijk niet alleen de hamlappen, karbonades en biefstukken maar zijn ook dol op de lever, hersenen en pens.
Beiden bereiden een populair nationaal gerecht. Stéphane een traditionele ‘terrine de campagne’ of boerenpaté en Yvette een heuse frikandel speciaal.
Regie: Agnes de Ruijter
Productie: Kleine Storm in coproductie met VPRO
Productie: Kleine Storm in coproductie met VPRO
De recepten die Yvette in Koken met Van Boven klaarmaakt, zijn te vinden op vpro.nl/kokenmetvanboven.
Koken met Van Boven, vanaf maandag 26 februari om 20.25 uur op NPO 2.
Bron: VPRO
Foto: © Oof Verschuren
Foto: © Oof Verschuren