Wat zeggen Nijntje, Meisje met de parel en de boekenkist van Hugo de Groot over Nederland en de Nederlanders? Op 15 december aanstaande trapt Jort Kelder op NPO 2 de nationale verkiezing Het pronkstuk van Nederland af. Hij gaat op zoek naar dat wat ons definieert, dat wat het meest zegt over onze historie en dat wat ons het meest verbindt. In de categorieën erfgoed, ontwerp en kunst bepaalt Nederland wat ons ideale visitekaartje is.
Er is de laatste maanden veel gezegd en geschreven over het belang van het kennen van onze geschiedenis. Rutte III nam in het regeerakkoord op dat het voor alle scholieren mogelijk gemaakt moet worden om het Rijksmuseum te bezoeken. In Arnhem opende onlangs de Canon van Nederland, een verzameling topstukken uit diverse museale collecties die bezoekers in een mum van tijd door onze geschiedenis leidt. Waarom? Door te kijken naar de briljante creaties die wij in de loop van de geschiedenis hebben voortgebracht, begrijpen we beter waar we vandaan komen en waar wij heen gaan. En het creëert een gezamenlijke basis, een gevoel van verbondenheid.
Maar waar is de Nederlander nu zelf het meest trots op? Wat zegt het meest over onze volksaard? Op 15 december presenteert Jort Kelder de 10 kanshebbers per categorie. Deze lijst is samengesteld op basis van inbreng van experts en een publieksonderzoek van onderzoeksbureau NBTC•NIPO.
Vervolgens kan heel Nederland stemmen op de pareltjes uit de Nederlandse collectie. Op NPO 2 worden in deze periode iedere avond korte programma’s uitgezonden waarin steeds andere genomineerden centraal staan. In de finaleweek in januari maakt Jort Kelder de top drie per categorie bekend en kiest het Nederlands publiek van maandag tot en met vrijdag live een winnaar per categorie en uiteindelijk een overall winnaar; het pronkstuk van Nederland.
Met de input van experts - hoogleraar Catelijne van Middelkoop (ontwerp), emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij (cultureel erfgoed) en kunsthistoricus Paul Rem (kunst) – worden historisch belang, kwaliteit en populariteit inzichtelijk gemaakt en gewogen. In de finaleweek komen daar bekende Nederlanders bij die zich hard maken voor hun genomineerde stuk.
Het woord is aan Nederland: Wordt het het dagboek van Anne Frank, de Zonnebloemen van Van Gogh of toch de DAF 600?
Vrijdag 15 december om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.
Van maandag 18 december t/m vrijdag 19 januari dagelijkse korte programma’s om 22.45 uur, vlak na Nieuwsuur, op NPO 2.
Van maandag 22 t/m vrijdag 26 januari live finaleweek om 21.15 uur op NPO 2.
Van maandag 18 december t/m vrijdag 19 januari dagelijkse korte programma’s om 22.45 uur, vlak na Nieuwsuur, op NPO 2.
Van maandag 22 t/m vrijdag 26 januari live finaleweek om 21.15 uur op NPO 2.
Bron: AVROTROS