woensdag 20 september 2017

Eerste publiek-private samenwerking omroep en Universiteit

Eerste publiek-private samenwerking omroep en Universiteit
Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken samen met een redactieteam van de NTR hoe Nederlanders hun geldzaken regelen en hoe dat in de afgelopen eeuw is veranderd. Deze samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en de NTR is de eerste publiek private samenwerking (pps) tussen een universiteit en een publieke omroep in deze vorm. Vandaag tekenen Bert van der Zwaan, rector magnificus Universiteit Utrecht en Paul Römer, algemeen directeur NTR, het contract.
De NTR maakt een zesdelige tv-serie ‘Kasboekje van Nederland’ die vanaf 29 maart 2018 te zien zal zijn op NPO2. De Universiteit Utrecht verzamelt documenten en verhalen en geeft hieraan betekenis op de site. In de televisieserie zullen verhalen te zien en horen zijn mensen uit heel het land. Op deze manier wordt de financiële geschiedenis van Nederland in kaart gebracht.
Het project ‘Kasboekje van Nederland’ is het eerste voorbeeld van een publiek-private samenwerking tussen een universiteit en een publieke omroep. Deze vorm van samenwerking was voor publieke omroepen tot 2016 alleen mogelijk met (media)bedrijven en culturele instellingen. Maar de regeling is door het Commissariaat voor de Media uitgebreid, zodat nu ook samenwerking met erkende onderwijsinstellingen mogelijk is. Met deze uitbreiding draagt het Commissariaat verder bij aan een toekomstbestendige, pluriforme Nederlandse mediasector. Nieuw aan deze samenwerkingsvorm is dat de Universiteit in een langlopend project content levert aan de programmakers van de NTR en dat omgekeerd de redactie materiaal levert aan de Universiteit ten behoeve van het onderzoek.
NTR en de Universiteit Utrecht zijn met name verheugd over de samenwerking omdat ze bijdraagt aan het vergroten van publieksparticipatie en het verder maatschappelijk verankeren van de beide organisaties. Doelstellingen die zowel NTR als de Universiteit Utrecht hoog in het vaandel hebben staan. Beide partijen spreken dan ook de wens uit, dat bij succes van dit project mogelijke andere vormen van samenwerking in de nabije toekomst het onderzoeken waard zijn.
Weekend van de Wetenschap
Het project gaat op zondag 8 oktober officieel van start tijdens het Weekend van de Wetenschap en de Maand van de Geschiedenis met een evenement in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. De setting doet denken aan het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Mensen kunnen oude financiële documenten zoals kasboekjes, de aankoopnota van de eerste auto, oude brieven of spaarbankboekjes aandragen die deskundigen ter plekke bekijken. Daarnaast zijn er lezingen, een kleine tentoonstelling met historische financiële stukken, een debat en een live uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT. De toegang is gratis. Op www.maandvandegeschiedenis.nl en www.weekendvandewetenschap.nl is hierover meer informatie te vinden.
Televisieserie
In de zesdelige tv-serie staat per aflevering een thema centraal en wordt een link gelegd met de actualiteit. De televisieserie krijgt een documentair karakter en laat door persoonlijke, concrete en herkenbare regionale verhalen zien hoe Nederlanders nu én vroeger met hun geld omgingen. Rondom de uitzendingen worden roadshows op verschillende plekken in Nederland georganiseerd. Als de wetenschappers na afloop van de serie beginnen met analyseren van de verzamelde gegevens, blijft de kasboekje-website nog tot 2020 online om het publiek te informeren.
Online platform
Vanaf maart 2018 wordt iedereen uitgenodigd om persoonlijke verhalen te delen door het uploaden van foto’s van documenten en/of tekstbestanden op de website van het project. Met een thematische opzet, biedt de site gebruikers uiteindelijk verhalen, interviews, film- en videofragmenten, fotomateriaal, visuals van diverse documenten en een helder, kort historisch overzicht.
Bron: NTR
Foto:© Robert Oosterbroek