zaterdag 1 september 2018

Janine Abbring ontvangt Esther Perel in VPRO Zomergasten

Janine Abbring ontvangt Esther Perel in VPRO Zomergasten
De Belgische psychotherapeut Esther Perel sluit op zondag 2 september 2018 het 31e seizoen van VPRO Zomergasten af. In haar ideale televisieavond onder meer fragmenten uit de speelfilm I, Tonya over de Amerikaanse kunstschaatster Tonya Harding en uit Call Me By Your Name, een speelfilm over ontluikende homoseksuele liefde. Daarnaast fragmenten van Perels leermeester Salvador Minuchin, 'de Freud van de systeemtherapie', beelden van Bill Clinton ten tijde van de Monica Lewinsky-affaire en een fragment over de seksuele emancipatie van de man, aan de hand van de met een Emmy bekroonde documentaireserie The { } And, waarin koppels intieme gesprekken met elkaar voeren over hun relatie.
De keuzefilm van Esther Perel is Away from Her (2006), het regiedebuut van de Canadese Sarah Polley. De film, naar een kort verhaal van Alice Munro, vertelt het verhaal van Fiona (Julie Christie) en Grant (Gordon Pinsent). Ze zijn 44 jaar getrouwd. Fiona is 62 en lijdt aan Alzheimer. Ze wil opgenomen worden, tegen de wil van Grant die graag zelf voor haar wil zorgen. Wanneer Fiona wordt opgenomen mag Grant de eerste tijd niet op bezoek komen om haar te laten wennen in het tehuis. Als hij na drie weken liefdevol met een bosje bloemen op bezoek komt herinnert zij zich hem niet meer en denkt dat hij een nieuwe bewoner is. Fiona is in de tussentijd ook gehecht geraakt aan een medepatiënt, Aubrey (Michael Murphy). Zowel Grant als Aubreys vrouw Marian (Olympia Dukakis) zien de twee steeds dichter naar elkaar toegroeien, waarop Marian haar echtgenoot uit het verzorgingstehuis haalt. Als reactie daarop raakt Fiona depressief. Grant doet zijn best om Aubrey terug te halen naar het verzorgingstehuis. De film werd genomineerd voor twee Oscars (Beste Actrice voor Julie Christie en Best Adapted Screenplay voor Sarah Polley). Hoofdrolspeelster Julie Christie won de Golden Globe voor Beste Actrice voor haar vertolking van Fiona.
Esther Perel (Antwerpen, 1958) is een internationaal vermaard psychotherapeut en schrijver. In haar werk onderzoekt Perel het spanningsveld tussen liefde en lust en kijkt ze met een confronterende, maar empathische blik naar de schijnbaar tegenstrijdige menselijke behoefte aan veiligheid en vrijheid. Haar boeken haalden de New York Times-bestsellerlijst en haar podcast Where Should We Begin? wordt wereldwijd door miljoenen mensen beluisterd.
Over VPRO Zomergasten zegt Perel: 'Ik ben dolblij uitgenodigd te zijn voor Zomergasten; voor mij een terugkeer naar mijn originele taal en thuis. In mijn fragmenten wil ik verkennen hoe mensen over de hele wereld worstelen met liefde, lust en verbintenissen in deze unieke tijd in de geschiedenis. Ook wil ik, aangezien ik zelf al mijn hele leven overal waar ik kwam een vreemdeling ben geweest, een blik werpen op hoe we het karakter van een mens én een land afmeten aan hoe er om wordt gegaan met ‘de vreemdeling’.'
Perel groeit op in Antwerpen als dochter van Poolse Holocaust-overlevenden. Daarna studeert ze literatuurwetenschappen, psychologie en linguïstiek in Jeruzalem en aan Lesley College in Boston, waar ze haar man Jack Saul leert kennen. Samen hebben ze twee zonen. Ze specialiseert zich in systeemtherapie bij de wereldberoemde therapeut Salvador Minuchin en inmiddels werkt ze al vierendertig jaar in New York, waar ze haar eigen praktijk voor gezins- en relatietherapie heeft.
Esther Perel wordt bekend in Amerika wanneer ze in de nasleep van de Lewinsky-affaire een artikel schrijft over seksualiteit. Dit leidt tot de publicatie van haar eerste boek Mating in Captivity (2006, vertaald als Erotische intelligentie). Het boek groeit uit tot een wereldwijd fenomeen en wordt uitgegeven in zesentwintig talen. Perel onderzoekt in dit boek het effect van romantische idealen op onze relaties en de moeizame verbintenis tussen ons verlangen naar huiselijkheid enerzijds en ons verlangen naar avontuur anderzijds.
Over het thema van haar eerste boek houdt ze in 2013 haar eerste TED-talk: The Secret to Desire in a Long Term Relationship. In 2015 neemt ze haar tweede TED-talk op, over ontrouw: Rethinking Infidelity… a talk for anyone who has ever loved. Samen zijn deze TED-lezingen inmiddels meer dan 20 miljoen keer bekeken.
Haar boek The State of Affairs: Rethinking Infidelity (2017, Liefde in verhouding: Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw) schiet meteen naar de top van de Amerikaanse bestsellerlijsten. Hierin probeert Perel antwoord te krijgen op de vraag waarom we vreemdgaan en wat vreemdgaan ons kan leren over moderne relaties. Ze pleit voor een menselijker verhaal over ontrouw: “Liefde is rommelig; ontrouw nog rommeliger. Maar het is ook een kijkje als geen ander in de krochten van het menselijke hart.”
Sinds 2017 maakt ze de podcast Where Should We Begin?, waarin je als luisteraar mag meeluisteren naar de meest intieme relatietherapie-sessies van koppels. Voor haar podcast deed Perel een online-oproep: koppels konden bij haar in therapie, op voorwaarde dat alles opgenomen mocht worden. Ze kreeg duizenden reacties en koos er de beste verhalen uit. Haar podcast trekt wereldwijd miljoenen luisteraars. Momenteel werkt ze aan het derde seizoen, waarbij ze niet alleen sessies met romantische partners zal doen, maar ook andere vormen van relaties zal onderzoeken, zoals vriendschappen en gezinsrelaties.
Over VPRO Zomergasten
De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een Ere-Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview in Zomergasten met Eberhard van der Laan.
VPRO Zomergasten, zondag 2 september om 20.15 uur op NPO 2.
Bron: VPRO
Foto: © Lenny Oosterwijk