maandag 13 augustus 2018

Torenhoge dwangsommen voor 100%NL

Torenhoge dwangsommen voor 100%NL
Totaal TV meldt op haar website dat het Agentschap Telecom mediabedrijf Radiocorp op de vingers heeft getikt omdat haar radiozender 100%NL volgens onderzoek een dag te weinig Nederlandse muziek liet horen. In de uitzendvergunning staat te lezen dat 70% procent van de netto zendtijd moet worden gebruikt voor het uitzenden van Nederlandstalige muziek. Volgens het artikel in Totaal TV is verder te lezen dat minimaal 20 procent van de netto zendtijd Europese producties dienen te zijn en dat in totaal 45 procent van de uitgezonden muziek jonger dan een jaar dient te zijn. Het onderzoek van het Agentschap Telecom heeft begin 2017 plaatsgevonden n.a.v. een handhavingsverzoek van Waterstad FM.
‘Dit mediabedrijf exploiteert in grote delen van Nederland een Nederlandstalige radiozender onder de naam RADIONL. Radiocorp en Waterstad FM liggen al langere tijd met elkaar over meerdere onderwerpen juridisch in de clinch. Uit het onderzoek van Agentschap Telecom is gebleken dat Radiocorp met de uitzendingen van 100%NL op de dag van het onderzoek op twee punten niet aan de vergunningsvoorwaarden heeft voldaan. Het percentage Nederlandstalige muziek was lager dan 70 procent. Ook werd teveel oudere muziek gedraaid waardoor het minimale percentage van 45 procent muziek jonger dan een jaar niet werd behaald. Overigens zijn de rekenwijze die Agentschap Telecom en Radiocorp hanteren afwijkend van elkaar waardoor de kans aanwezig is dat Radiocorp tegen het besluit van Agentschap Telecom in beroep gaat.’, aldus Totaal TV.
Voor het uitzenden van te weinig Nederlandstalige muziek is een last onder dwangsom van €60.000 met een maximum van €600.000 opgelegd. Voor het uitzenden van te weinig muziek jonger dan een jaar is de last onder dwangsom €100.000 per overtreding met een maximum van €1.000.000,00. Mocht bij een volgende controle blijken dat Radiocorp zich wederom niet aan de vergunningsvoorwaarden voldoet dan kan het Agentschap Telecom de dwangsommen direct opleggen. Volgens TV Totaal blijven de last onder dwangsommen geldig tot 31 augustus 2022. Tot 7 september krijgt het mediabedrijf de tijd om het muziekbeleid te wijzigen zodat het aan de vergunningsvoorwaarden voldoet.
Bron: TV Oranje