donderdag 2 augustus 2018

Drieluik 30 jaar Dutch Dance bij de VPRO op NPO 3

Drieluik 30 jaar Dutch Dance bij de VPRO op NPO 3
Het drieluik documenteert drie decennia dance in Nederland. De serie zit bomvol anekdotes en is een visueel feest.De hoofdrolspelers uit de rijke dance geschiedenis vertellen gezamenlijk het verhaal, steeds ondersteund door uniek archiefmateriaal. Van extravagante RoXY-feesten tot Tiësto die eind jaren 90 zijn eerste tracks maakt op zijn zolderkamer – het komt allemaal voorbij in 30 jaar Dutch Dance.
Dit najaar is het precies 30 jaar geleden dat in Nederland een nieuwe muziekstroming aan een opmars begon die zijn gelijke niet kent. Radio-dj’s spraken in 1988 van ‘de terreur van het niets’, maar in de clubs in Amsterdam en Rotterdam nam de extase het in mum van tijd over: de house-explosie was een feit. Niemand kon nog vermoeden dat deze nieuwe muziekstroming uiteindelijk zelfs zou uitgroeien tot een van Nederlands grootste exportproducten.
In de serie 30 jaar Dutch Dance komen veel hoofdrolspelers uit de Nederlandse dance geschiedenis aan het woord, zoals de pioniers Eddy de Clercq, Joost van Bellen en Paul Elstak, succesvolle ondernemers als Duncan Stutterheim (ID&T) en Wouter Tavecchio (Q Dance) en megasterren, zoals Armin van Buuren en Ferry Corsten.
Deel 1
zaterdag 20 oktober, 22.55 uur, NPO 3
Het eerste deel van 30 jaar Dutch Dance gaat over de pioniersjaren: van de kennismaking met het nieuwe fenomeen house in clubs tot de eerste illegale raves in verlaten loodsen en tunnels en over de invloed van de nieuwe partydrug xtc tot de eerste grote hits.
Deel 2
zaterdag 27 oktober, 22.55 uur, NPO 3
Het tweede deel vertelt het verhaal van de grote doorbraken, de opkomst van festivals (Thunderdome, Sensation en Awakenings), de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber.
Deel 3
zaterdag 3 november, 22.55 uur, NPO 3
In het derde en laatste deel zien we hoe nieuwe stromingen binnen de dance bedacht worden en de verzakelijking doorzet. Een nieuwe generatie dj’s, organisaties en clubbers neemt het roer over en stuwt de populariteit van dance naar ongekende hoogte, ook in de VS.
Regisseur Sacha Vermeulen: ‘Er zitten zo veel mooie verhalen en anekdotes in die 30-jarige geschiedenis: over kleine en grote feesten, over saamhorigheid, drugs en alle gekkigheid. Nederlanders zijn pioniers geweest indertijd en zijn dat nu eigenlijk nog steeds, met wereldwijd succes. Een waanzinnig mooi verhaal dat nu eindelijk eens in z’n geheel verteld gaat worden.’
30 jaar Dutch Dance wordt gemaakt door de VPRO in samenwerking met Mary Go Wild, dat eerder (2013) een vuistdik boek uitgaf over de geschiedenis van de Nederlandse dance. De serie wordt geregisseerd door Sacha Vermeulen en gaat in première tijdens Amsterdam Dance Event.
30 jaar Dutch Dance, vanaf zaterdag 20 oktober om 22:55 uur op NPO 3.
Bron: (foto) VPRO