vrijdag 27 april 2018

Nederland zonder CO2-uitstoot; Antoinette Hertsenberg onderzoekt energietransitie

Nederland zonder CO2-uitstoot; Antoinette Hertsenberg onderzoekt energietransitie
Over dertig jaar moet de CO2-uitstoot in Nederland vrijwel nul zijn, dat is in het klimaatakkoord van Parijs afgesproken. En dat heeft nogal wat gevolgen voor de consument. Dat betekent dat je geen cv ketel meer mag hebben, diesel-, benzine- en LPG-auto’s niet meer rond mogen rijden, je elektrisch moet gaan koken en dus alles duurzaam zal moeten gaan oplossen. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? En wat zal het ons gaan kosten? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw Radar Extra-tweeluik de gevolgen van deze zogenoemde energietransitie en laat zien hoe de consument hier zelf zijn steentje aan kan bijdragen. Radar Extra is te zien op maandag 14 en 21 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.
Antoinette Hertsenberg reist in de eerste aflevering af naar het Deense eilandje Samsø, dat al jaren volledig energieneutraal is. Wat kunnen we van hen leren? Hertsenberg legt ons land langs de duurzaamheidsladder.
Consumenten kunnen zelf ook aanpassingen doen om zelf duurzaam te wonen. Hoe kun je dat gaan doen? En hoe gaat dit geregeld worden met sociale huurwoningen? Antoinette Hertsenberg bezoekt daarvoor in de tweede aflevering onder meer een all electric stadsappartement en een dorpswoning die volledig gasvrij is.
Hertsenberg spreekt voor Radar Extra onder anderen met Eric Wiebes (Minister van Economische Zaken en Klimaat), Reinier van den Berg (meteoroloog) Jan Rotmans (professor duurzame transitie), Marjan Minnesma (Urgenda), Jan van der Meer (warmteregisseur) en Laetitia Ouillet (Universiteit Utrecht).
Radar Extra, maandag 14 en 21 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.
Bron:(foto) AVROTROS