zaterdag 16 december 2017

De Nationale Wetenschapsquiz op NPO 2

De Nationale Wetenschapsquiz op NPO 2
Waarom plasten gevangenen over hun lakens als ze daarmee wilden ontsnappen? Wat is de reden dat het douchegordijn altijd tegen je aan plakt? Wat is duurzamer: kaas of haring? Onder leiding van wiskundige Ionica Smeets en psycholoog Pieter Hulst breken drie duo’s, bestaande uit een wetenschapper en een kunstenaar, hun hoofd over dit soort wetenschappelijke vragen in de 24e editie van De Nationale Wetenschapsquiz. Een kersttraditie van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormt cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.
Ook het publiek kan weer meespelen met de Nationale Wetenschapsquiz en hiermee kans maken op de publieksprijs. De vragen kunnen t/m 21 december online worden beantwoord op nwo.nl/quiz. Tijdens de uitzending op Tweede Kerstdag kunnen kijkers online live meespelen.
Over de kandidaten
Jasper van Kuijk (1976) heeft iets met apparaten en systemen, waarbij de gebruiksvriendelijkheid ontbreekt. Ze vormen terugkerende items in zijn werk als cabaretier, columnist en docent aan de TU Delft.
Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.
Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!
Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.
Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat we die als natuur ervaren.
Lennart de Groot (1984) bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.
De Nationale Wetenschapsquiz is een productie van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de VSNU.
De Nationale Wetenschapsquiz, dinsdag 26 december om 22.10 uur op NPO 2.
Bron: VPRO/NWO
Foto: © Robert Lagendijk