donderdag 23 november 2017

100e aflevering Podium Witteman met Peter Brunt, Didier Lockwood, Dweezil Zappa en Fuse

100e aflevering Podium Witteman met Peter Brunt, Didier Lockwood, Dweezil Zappa en Fuse
In deze 100e aflevering van Podium Witteman ontvangt Paul Witteman violist Peter Brunt, de Franse jazzviolist Didier Lockwood, gitarist Dweezil Zappa, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en Fuse. 
Na drie lange seizoenen is Podium Witteman toe aan de 100ste aflevering! Dan moet er ook iets speciaals gebeuren. Het veelzijdige ensemble Fuse is er vanaf het begin bij en mag daarom deze bijzondere aflevering samenstellen. Fuse heeft een heel eigen sound, zwevend tussen alle mogelijke vormen van klassiek en jazz. Dus Fuse als gastredactie is een garantie voor een avontuurlijke show!
Violist Peter Brunt was een van de conservatoriumdocenten van Fuse. Nog in opleiding zochten de musici van Fuse al een hun eigen weg en Peter Brunt was een van de docenten die hen hielp op hun alternatieve pad. Peter Brunt speelt de vioolsonate van Leoš Janáček.
De leden van Fuse komen, niet geheel onverwacht, allen uit muzikale families. Een van de vaders is componist: Willem Wander van Nieuwkerk. Fuse heeft het bevriende Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) uitgenodigd om zijn muziek te komen spelen.
De Franse jazzviolist Didier Lockwood heeft een lange carrière als fusion-artiest en is een inspirator van Fuse. Hij was in de jaren ’70 betrokken bij de opkomst van de jazzrock en heeft van de elektronische viool zijn specialiteit gemaakt. In Podium Witteman speelt hij een improvisatie geïnspireerd op barokmuziek.
Nog een idool van Fuse is de Amerikaanse componist en gitarist Frank Zappa. De in 1993 overleden Zappa is wereldwijd hét symbool van de vervagende grenzen in de moderne muziek. Zijn zoon Dweezil Zappa is ook gitarist. Dweezil is toevallig in Nederland en speelt samen met Fuse en NAKK een tophit van zijn vader: G-Spot Tornado.
In Podium Witteman Extra gaat Emma van der Schalie in gesprek met de titelheld van de show, Paul Witteman. Hoe kijkt hij terug op 100 afleveringen en heeft het programma zijn blik op klassieke muziek veranderd? Podium Witteman Extra wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman.
Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.
Het NTR-programma wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam.
Podium Witteman, zondag 26 november van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2.
Bron: (foto) NTR